Vieraita Helsingistä

Käyn itse aina parin kuukauden välein Helsingissä työasioissa ja samalla tapaamassa ystäviäni. Joskus kuitenkin myös ystäväni haluavat lähteä maalle rentoutumaan ja silloin he tulevat luokseni. Keittiöremontin aikaan minulla oli kaksikin ystävääni eri aikoina kylässä ja auttamassa remontoinnissa (purkutöissä).

Nyt kun remontti on valmis, pidän itsekin hiukan lomaa ja puhelu ystävältä piristi suuresti. Hän kysyi, voisiko tulla pienen porukan kanssa luokseni viikonlopuksi saunomaan ja soutelemaan. Totta kai se sopi, alkuperäinen ideani oli ainoastaan viettää aurinkoinen päivä kirjojen parissa, ja ajankohta sovittiin heti saman puhelun aikana.

Valmistautuminen vierailuun

Hankin hyvissä ajoin kivaa tarjoiltavaa vierailleni. Vieraat varmasti toisivat jotain mukanaankin ja haluan myös näyttää heille Äänekosken keskustaa, joten osan ruokatarvikkeista voimme hankkia yhdessä viikonlopun aikana. Perjantai-illan illallinen sekä lauantai-aamun aamupala/brunssi vaativat suunnittelua ja tarvikkeiden ostamista etukäteen.

Ajattelin toteuttaa keväisen menun heti heidän saavuttuaan. Ostin varhaisperunoita, omani kun eivät vielä ole kypsyneet. Kevätsipulia, tilliä, suolaa ja voita päälle. Lihaksi marinoin itse sisäfileepihvejä sekä kanavartaita. Salaattina perusvihreä salaatti ja salaatin kanssa itsetehtyyrttinen salaatinkastike. Jälkkärinä paikallista lähileipomon viineriä, johon olen kovasti ihastunut tänne muutettuani.

Lauantaiaamuksi ajattelin ostaa croisantteja, juustoja, viinirypäleitä ja ehkä muitakin hedelmiä. Lisäksi valmistelin jo perjantaiaamuna sämpylätaikinan jääkaappiin kohoamaan. Siitä on sitten helppo leipoa tuoreita sämpylöitä heräämisen jälkeen. Leivän päälle ostin myös paikallisen tuottajan kinkkuleikettä ja tein jääkaappiin valmiiksi yrttivoin omista ikkunalaudalla kasvaneista yrteistäni. Ostin myös kaksi isoa pussillista appelsiineja, joista aion puristaa itse mehun. Hyvään aamupalaan tai brunssiin kuuluu tietenkin olennaisena osana myös kahvi ja jokin makea herkku. Kahvin aion tarjota kahvikoneestani joko lattena tai espressona vierailijan toiveen mukaisesti. Makeaksi herkuksi valikoituivat korvapuustit. Korvapuustit leivoin jo aikaisemmin viikolla pakkaseen ja ne voi ottaa sulamaan jo perjantai-iltana.

Kattaus on tietenkin tärkeä osa brunssia, joten ostin uuden pöytäliinan ja siihen sopivia serviettejä. Perjantai-illan kattauksen asettelin valmiiksi jo ennen kuin vieraani saapuivat. Näin kaikki olisi tarjoiltavia myöten hyvin etukäteen valmisteltua ja nälkäiset vieraat saisivat pian herkullista syötävää.

Juna-asemalla odottelua

Totta kai VR oli myöhässä, joten jouduin odottelemaan asemalla vieraideni saapumista noin 25 minuuttia. Kun vieraat viimein saapuivat, sullouduimme heidän matkatavaroineen ja tuliaisineen pieneen autooni. Kaupunkilaisten saapuessa maalle matkatavaroiden määrää on valtava. Vaikka todellisuudessa tarvitset kumpparit ja kollegeasun. Ehkä yhdet farkut ja siistimmän paidan kaupassa käyntiä varten, mutta siinä se. No onnistuimme kuitenkin pääsemään perille uuteen kotiini, joka hämmästytti ja ihastutti ystäviäni.

Rentoutumista hyvässä seurassa

Aluksi kokkasimme valmistelemani aterian yhdessä loppuun. Sen jälkeen vieraani asettuivat taloksi ja minä menin lämmittämään saunaa. Saunoimme järven rannalla myöhään yöhön ja muutamat jopa uivat.

Lauantai kului kalastellen paikkakuntaan tutustuen ja hyvin syöden. Myös monenlaiset kuulumiset tulivat vaihdetuiksi puolin ja toisin. Rentouduin todella ystävieni seurassa, mutta samalla huomasin, etten kaivannut takaisin Helsinkiin. Sunnuntaina ajaessani vieraita asemalle, tunsin jopa pientä helpotusta. Sain jäädä tänne luonnon helmaan jatkamaan mieleisekseni rakentamaani elämää.