Pientä pintaremonttia talolla

Ostohetkellä uusi kotini oli lähes alkuperäiskunnossa. Mukavuuksiin onneksi kuuluivat sähkö, juokseva vesi, vessa ja pesuhuone. Tunnelma oli kuitenkin suoraan menneisyydestä ja moni paikka repsottaa edellisten omistajien huolellisesta elämäntyylistä huolimatta. Jossain vaiheessa on käytävä läpi koko talo, mutta en halua tehdä mitään hätiköityä. Haluan uudistaa taloa hitaalla tahdilla ja asua samassa talossa koko ajan. Pitää välillä remonttipäivä, välillä viettää rentouttava päivä kalassa. Mikään massiivinen remontti ei siis tule kysymykseen, koska silloin joutuisin muuttamaan vuokralle remonttia pakoon.

Sisälle tultaessa kuisti on ensimmäinen asia, mihin sormeni syyhyävät tekemään muutosta. Kuisti on kylmä ja siellä on säilytetty pakastinta. Haluaisin ehdottomasti kuistista lämpimän, ikkunattomalle seinälle tehokkaat kaapistot sekä lattialämmityksen. Naulakkoja ja kenkätelineitä haluan myös lisätä ja jotkin raikkaat ikkunaverhot. Päätin kuitenkin, että aloitan remontoimisen keittiöstä. Koska rakastan ruuanlaittamista, tuntui luonnolliselta tehdä ensin ”kodin sydämestä” mieleiseni.

Suunnitelmiin apu ammattilaiselta

Kaikista muutostoiveistani huolimatta haluan säilyttää talon pohjaratkaisun entisellään. Näin ollen keittiöni on muodoltaan neliö ja jokaisella seinällä on aukko. Kahdella seinällä on ikkuna ja kahdella seinällä ovet toisiin huoneisiin. Nämä realiteetit tuottivat sen verran päänvaivaa, että päätin turvautua ammattilaisen apuun.

Yhdessä lähimmän keittiövalistajan kanssa päädyimme melko radikaaliinkin ratkaisuun. Keittiön kaapistot, liesi ym. siirretään remontin yhteydessä toiselle seinälle. Näin kaikki tarpeellinen saadaan siirrettyä yhden seinän pituudelle ja ruokapöytä saa kivan nurkkauksen vanhojen kaapistojen paikalta. Vanhan ruokapöydän tilalle voi sitten keksiä jotain muuta, varmaankin työtilaa itselleni.

Purkutyöt

Purkutyöt toteutin itse. Ensin täytyi irrottaa keittiönkaapit ja kodinkoneet. Kaapistot kannoin ulos ja kodinkoneet siirsin makuuhuoneeseen, jotta pystyn kuitenkin remontinkin aikana syömään jotain. Sitten täytyi ryhtyä purkamaan lattiaa ja repimään tapetteja seiniltä. Hommaa oli paljon ja aikaa meni. Ajattelin kuitenkin, ettei minulla ole kiirettä. Välillä sain Helsingistä kavereitani avuksi. Mutta kyllä kaupunkilaispojilla oli opettelemista monessa asiassa!

Valmista tulee

Purkutöiden jälkeen alettiin ensin siirtää sähkö- ja vesijohtoja uudelle seinälle. Sen tekivät paikalliset yrittäjät ja olen heidän työnlaatuunsa enemmän kuin tyytyväinen. Samalla huoneesta uusittiin muutkin katkaisimet ja pistorasiat nykyvaatimusten mukaisiksi sekä vaihdettiin valaisimet.

Tapetoin huoneen itse uudelleen valitsemillani tapeteilla ja napsauttelin korkkilattian paikalleen. Remontin mukavin osuus oli lattialaattaponttien naksauttelu paikalleen! Miten tyydyttävä onnistumisen ääni se olikaan. Sen jälkeen keittiöfirman pojat tulivat asentamaan kaapistot kohdilleen.

Lopuksi viime silaus ikkunaverhoilla, matoilla ja kalusteilla. Ruokapöydän ylle valitsin ison, roikkuvan pallovalaisimen ja keittiön edustalla valaisevat kirkkaat, upotetut led-spottivalot. Ruokapöytä on vanhaa perua entisiltä omistajilta ja pöydän ympärille haalin kirppareilta 8 erilaista tuolia. Uudessa keittiössä vanha ja uusi kohtaavat.

Lämna ett svar