Aika kasvattaa kasviksia

Nyt on tullut aika laittaa ensimmäiset siemenet itämään. Kävin paikallisessa supermarketissa ostoksilla tätä silmällä pitäen. Ostin erikokoisia istutusastioita, siemeniä, multaa, uuden kastelukannun sekä erään mielenkiintoisen puutarhakirjan. Näillä eväillä lähdin tämän vuoden satokauteen. Toivottavasti syksyllä voin järjestää naapureilleni oikein sadonkorjuu juhlan – edellyttäen, että onnistun yrityksessäni viljellä ruokaa itse – ja tarjota sitä ystäville, kun edessä on hauska ilta nettikasinoiden parissa.

Satokausi alkaa esikasvatuksesta

Ruokakasvit voidaan jakaa kahteen lajiin istutustavan mukaan: esikasvatettavat ja suoraan avomaalle kylvettävät. Maa on vielä routainen, joten suoraan avomaalle kylvettävät kasvit saavat vielä odottaa. Niiden aika on joskus touko-kesäkuun vaihteessa. Mutta nyt ensin täytyy hoitaa huolella esikasvatusvaihe.

Esikasvatusta varten hankin kaksi isoa, laakeaa astiaa. Näihin aion kylvää pienisiemenisiä kasvilajeja, kuten yrttejä ja salaatteja. Pienisiemeniset lajit siis istutetaan ensin isolle alustalle ja sen jälkeen ne koulitaan omiin ruukkuihinsa. Koulimisella tarkoitetaan kasvien erottamista ja siirtämistä käsin pienempiin kasvustoihin. Jos valitsemallasi kasvilajilla on isot siemenet, ne on syytä istuttaa heti omaan, hieman isompaan ruukkuun.

Esikasvatus alkaa yleensä huhtikuussa, joskus jopa maaliskuussa. Hyvä paikka esikasvatukseen on etelänpuoleinen ikkuna, jolloin kasvit saavat mahdollisimman paljon valoa Esikasvatuksen tarkoituksena on varmistaa, että sato ehtii kypsyä Suomen kesän aikana ja toisaalta esikasvatus myös nopeuttaa sadon kypsymistä.

Kasvilajien valinta

Avomaalle aion istuttaa perunaa, porkkanaa, punajuurta, lanttua, sipulia, herneitä ja papuja. Lisäksi aion hankkia taimistolta valmiita pistokkaita ainakin ruohosipulista, raparperista ja kiinansipulista. Pihallani on jo mukavasti marjapensaita ja niiden sadon haluan tutkia ensin. Ensi kesänä on sitten aika istuttaa uusia pensaita omien mieltymysten ja tarpeiden mukaan.

Sama juttu koskee myös omenapuita, joita pihamaallani on kaksi. Täytyy ensin maistella ja tutustua sadon laajuuteen. Jos puut ja pensaat ovat hyvävointisia, en tarvitse lisää kyseisiä kasveja. Sen sijaan saatan jo tänä kesänä istuttaa hieman tyrniä, pensasmustikkaa ja yhden luumupuun.

Nyt esikasvatukseen valitsin itselleni mieluisia kasvilajeja. Yrteistä valitsin seuraavat:

  • oregano
  • basilika
  • kirveli
  • rosmariini
  • minttu
  • tilli
  • persilja

Lisäksi yritän esikasvattaa myös jääsalaattia ja tavallista lehtisalaattia, kirsikkatomaattia sekä tavallista tomaattia, kurkkua ja kurpitsaa.

Esikasvatusvalmistelut käytännössä

Olen ensimmäistä kertaa viljelemässä omaa ruokaani. En muutenkaan ole kovin kokenut kasvien hoidossa. Yllätyksiä tulee varmasti matkan varrella vastaan enkä varmasti saa kaikkia kasvilajeja menestymään. Mutta yllätyksiä on riittänyt jo istutusvaiheessa.

Kaupassa käydessäni valitsin siis yhden pienen lokerikon ja kaksi isompaa, laakeampaa astiaa. Lisäksi ostin muutaman irtoruukun. Yhden 5kg pussin multaa ja ison nipun siemenpusseja. Todellisuus tuli vastaan heti alussa: siemenien määrään nähden minulla on liian vähän muita tarvikkeita. Ihan kaikkia siemeniä en saanut multaan, joten on jatkettava toisena päivänä.

Istutettua sain kurkut ja tomaatit. Ajattelin, että niiden on ainakin sadon kypsymistä ajatellen saatava mahdollisimman pitkä kasvukausi. Yritit voivat jatkaa kasvamistaan myös sisätiloissa, mutta kurkut ja tomaatit on saatava kypsymään ulkona. Salaatit ja yrtit saavat nyt siis odottaa siihen asti, että ehdin uudelleen kauppaan ostamaan lisää istutusastioita sekä multaa.